Časté dotazy
Jak dlouhá je trvanlivost expediční stravy TREK'N EAT?
Trvanlivost pokrmů TREK'N EAT je obecně 3 roky (u nových edic až 5 let). Dlouhá trvanlivost je zaručena díky inertní atmosféře spočívající v nahrazení kyslíku dusíkem (vzduch, který dýcháme, tvoří ze 79 % dusík) a udžení této atmosféry díky speciálnímu vícevrstvému barierovému oabalu. Tímto způsobem je dlouhodobě zábráněno oxidaci tj. zkáze důležitých surovin obsažených v pokrmech.
Jerky má zaručenu trvanlivost po dobu 12 měsíců.
———
Co znamená lyofilizace?
Lyofilizace (dehydratace za chladna) je speciální dehydratační proces využívající předností fyzikálních vlastností vody. Ve vakuové komoře je zmražená voda z potravin za studena odstraněna přímou přeměnou v páru (tzv. sublimací). Tento nákladný proces probíhá za studena a za nízkého tlaku a proto takto nejsou obsažené potraviny poškozeny a výživově znehodnoceny vysokou teplotou tak jako v bežných instantních pokrmech. Čerstvý pokrm v původní kvalitě je získán poté snadno zpět přidáním vody. Nízká hmotnost, snadná příprava a úspora energie jsou důvodem, proč lyofilizované pokrmy mají své místo ve vybavení pro outdoorové aktivity.
———
Jaký je rozdíl mezi expediční stravou TREK'N EAT a běžnými instantními pokrmy?
Expediční strava TREK'N EAT je připravena výhradně z kvalitních lyofilizovaných surovin, a zachovává si proto většinu přirozených živin, vitamínu a minerálů obsažených v čerstvých potravinách. Pří výrobě pokrmů TREK'N EAT není využíváno konzervantů a umělých barviv a je použito minimum přídavných látek a aromat, což mimo jiné usnadňuje čištění nádobí. TREK'N EAT strava zaručuje kalorickou hodnotu adekvátní zvýšenému výdeji energie při aktivitách vpřírodě. Odolný vodotěsný obal s kulatými rohy pak bezproblémový transport, snadnou přípravu a pohodlnou konzumaci.
———
Proč jsou pokrmy TREK'N EAT baleny v dusíkové atmosféře?
Při vlhkosti a přítomnosti kyslíku dochází k oxidaci a zkáze potravin. Zbytková vlhkost za chladna vysušené a dehyrované stravy je velmi nízká, ale přesto je nutné odstranit kyslík. Toho se dosáhne prostřednictvím odstranění vzduchu (evakuací) a následným naplněním sáčku čistým dusíkem. Dusík je naprosto bezpečným médiem pro uchování potravin a tvoří 79 % vzduchu, který dýcháme.
———
Kdy se expediční strava využívá?
Lyofilizovaná strava se požívá po celém světě při expedicích, plavbách a outdoorových aktivitách. Strava TREK'N EAT je nepřekonatelná vždy, když je třeba:
- Úspory hmotnosti
- Snadné a rychlé přípravy
- Úspory energie ve formě paliva
- Vysoce odolných obalů
- Dlouhé trvanlivosti i v horkém klimatu
- Spolehlivého a kontrolovaného přísunu živin
- Vynikající chuti
———
Proč mají sáčky TREK'N EAT zaoblené rohy?
Nezaoblené rohy mohou být velmi ostré. To představuje riziko vzájemného propíchnutí sáčků nebo dokonce zavazadel. Během expedic a trekkingových výprav by tato skutečnost mohla vést k nepříjemnostem, nebo v nejhorším případě dokonce k ohrožení výživy expedice. Proděravění sáčku by totiž vedlo k úniku obsahu, narušení dusíkové atmosféry, vstupu vlhkosti a zkáze potravy.
———
Co dělat se sáčkem TREK'N EAT po konzumaci?
Výhodou sáčků Trek'n Eat je možnost neprodyšného znovuuzavření. Díky tomuto systémů můžete po jídle sáček sploštit, uzavřít a bezstarostně vložit zpět do zavazadla. Nemusíte se bát, že jej zašpiníte. Jakmile budete zpět v civilizaci můžete všechnyprázdné sáčky vyhodit do směsného odpadu nebo do kontejneru na plasty. Obal je energeticky recyklovatelný a lye jej také recyklovat s polyethylenovými výrobky.
———